Høringssvar: Åpen grunnlendt kalkmark som utvalgt naturtype

4. mai 2020

Klima- og miljødepartementet avholder høring om ny prioritert art og to utvalgte naturtyper, og BioFokus’ Anders Thylén, Sigve Reiso og Torbjørn Høitomt har nå levert en uttalelse om åpen grunnlendt kalkmark som utvalgt naturtype.

BioFokus ser det som svært positivt at åpen grunnlendt kalkmark lanseres som utvalgt naturtype. Som økosystem har åpne kalkmarker – med tilhørende kalkberg, grunnlendte jorddekte arealer, buskkratt m.m. – svært store naturverdier med betydning for en rekke truede arter fra ulike organismegrupper, bl.a. karplanter, lav, moser, sopp og insekter. Naturtypen har liten geografisk utbredelse, dekker små arealer, og er svært utsatt for nedbygging, gjengroing med flere trusler.

Med den strenge definisjonen av naturtypen som brukes i høringsforslaget, ser vi imidlertid en klar risiko for at mange lokaliteter, deler av lokaliteter og mye av det truede artsmangfoldet knyttet til dette økosystemet, vil falle utenfor den utvalgte naturtypen.

Les hele uttalelsen her: Avgitt høringssvar

Les mer om åpen kalkmark her – en naturtype med mange sjeldne og truede arter

Marianne Melgård

SISTE NYHETER

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Biofokus ved Alexander Nilsson har i samarbeid med Reidar Haugan kartlagt kalklav på en rekke øyer i Oslo og Nesodden kommune i 2023. Kalkrik berggrunn og et svakt kontinentalt klima, med varme somre og relativt lite nedbør gjør øyene i indre Oslofjord spesielle. Her...

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Biofokus ved  Sigve Reiso og Anders Thylén har laget skjøtselsplan for et funksjonsområde for rød skogfrue ved Eikfjellet nær Bunes i Bamble kommune. Hensikten er å sikre ivaretakelse av den trua arten rød skogfrue og dens voksesteder i området, og i tillegg å legge...