Fremmedartslista er en oversikt over fremmede arter og hvilken risiko de har for naturmangfoldet i Norge. Fremmede arter er arter som er spredt av mennesker til områder der de ikke hører naturlig hjemme. Arter som blir risikovurdert er arter som har etablert seg i Norge etter år 1800, og som reproduserer utendørs i dag uten menneskelig hjelp eller som antas å gjøre det innen 50 år, såkalte dørstokkarter.
Vurderingene av de fremmede artenes økologiske risiko blir gjort av 58 eksperter fordelt på 12 ekspertkomitéer for de ulike artsgruppene, som er oppnevnt av Artsdatabanken. Tre Biofokus-ansatte bidrar inn i ekspertkomitéene moser og terrestriske invertebrater. Torbjørn Høitomt er leder i mosekomitéen. Stefan Olberg har ansvar for å vurdere biller og Øivind Gammelmo har ansvar for tovinger i komitéen for terrestriske invertebrater. Les mer om hvordan ekspertene risikovurderer fremmede arter.
Risikovurderingen gjøres etter retningslinjer som er utarbeidet av Artsdatabanken. Artene som vurderes plasseres i risikokategorier (NK, LO, PH, HI og SE):
Kilde: Artsdatabanken CC BY 4.0.
Ny Fremmedartsliste 2023
De foreløpige vurderingene var på offentlig innsyn hos Artsdatabanken fra 22. februar til 12. mars.
Den nye Fremmedsartslista 2023 blir lansert 14. august.