Ny rapport: Viktige funn av sjeldne steppelaver i Innlandet

20. februar 2025

Biofokus ved Alexander Nilsson, Reidar Haugan og Sigve Reiso har gjennomført kartlegging av potensielle lokaliteter for stjernebønnelav (CR), de kjente norske lokalitetene for bøverkalklav (CR) og andre arter i det sjeldne steppe-elementet i Innlandet. Kartleggingen er gjennomført på oppdrag fra Statsforvalteren i Innlandet.

Les rapporten her.

Steppe-elementet er fellesbetegnelse på artene som er utbredt i og bare finnes i områder som har steppeliknende habitat. Kjerneområdet for steppelavene er kalkrike bergarter i tørre områder i Ottadalen, Sel, Dovre, Bøverdalen, Vang i Valdres og Folldal. De nærmeste områdene som har liknende lavflora ligger i Alpene og Pyreneene. 29 lavarter tilhører steppe-elementet, og 16 av disse finnes ikke i andre nordiske land.  25 av de 29 er truet (CR, EN eller VU) og Norge har et internasjonalt ansvar for å ivareta disse artene.

Viktige funn:

  • 8 nye lokaliteter for steppelav ble påvist.
  • Totalt 13 lokaliteter med steppe-element ble dokumentert.
  • 23 av de 29 artene i steppe-elementet ble påvist.
  • En ny art for Nord-Europa ble påvist, Lecanora eurycarpa. Dette er trolig en ny art i steppe-elementet.
  • Småjordglye (CR) ble gjenfunnet i Gudbrandsdalen for første gang på over 100 år.
  • Bøverkalklav (CR) ble kun gjenfunnet på én av sine to kjente lokaliteter.
  • 627 artsregistreringer av lav ble gjort, inkludert 297 funn av rødlistearter.

Behov for skjøtsel og vern

Rapporten viser at mange av lokalitetene med steppe-element er truet av gjengroing. Fem av de nye lokalitetene antas å være lite avhengige av skjøtsel, mens de øvrige åtte er helt eller delvis avhengige av skjøtsel for å ikke gro igjen.

Kunnskapshull og videre arbeid

Steppe-elementet har med denne undersøkelsen fått vesentlig styrket kunnskapsgrunnlag. Vi har dokumentert at elementet er mer utbredt og enkelte av artene vi har trodd har vært svært sjeldne har vist seg å være noe vanligere. Samtidig har vi dokumentert at stjernebønnelaven, og flere andre steppelaver trolig er enda mer sjeldne enn vi antok. Undersøkelsene viser at det ennå er potensial for å finne nye steppe-lokaliteter, og nye forekomster av sjeldne steppelav.

Biofokus anbefaler videre kartlegging av potensielle leveområder for stjernebønnelav og andre steppelaver. Det er også behov for å overvåke de kjente lokalitetene og iverksette skjøtselstiltak for å hindre gjengroing.

 

Les rapporten

Nilsson, A., Haugan, R & Reiso, S. 2025. Kartlegging av stjernebønnelav og steppe-elementet i Innlandet 2024. Biofokus rapport 2025-010. Stiftelsen Biofokus. Oslo.

SISTE NYHETER

Vi trenger et kunnskapsløft for vassdragsnaturen

Vi trenger et kunnskapsløft for vassdragsnaturen

Alarmklokkene ringer stadig høyere for vassdragsnaturen. Hvor langt tør vi å strekke strikken? En oversikt NRK har laget viser at vi har over 1 430 små vannkraftverk i Norge – og flere skal det bli. 220 nye små kraftverk er under planlegging eller utbygging i elevene....

Biofokus er nå Miljøfyrtårn-sertifisert

Biofokus er nå Miljøfyrtårn-sertifisert

- Vi er stolte over å kunngjøre at Biofokus i dag har blitt sertifisert som Miljøfyrtårn! Denne viktige milepælen understreker vårt sterke engasjement for naturmangfold og bærekraft, og kontinuerlig forbedring av vår miljøpåvirkning, sier Øivind Gammelmo, Personal- og...