Truete ansvarsarter i Østfold

5. februar 2018

BioFokus har sammenstilt data om alle truete arter påvist i Østfold. Vi har vurdert hvilke av disse truete artene som har et særlig behov for oppmerksomhet fra forvaltningen og bevilgende myndigheter for at artene skal ha en sikker fremtid i vårt land.

820 arter oppført som truet på rødlisten har ved en eller flere anledninger blitt rapportert fra Østfold. Kunnskapen om alle disse artene er svært variabel, og for noen arter har det ikke vært mulig å få tak i opplysninger om hvorvidt artene fortsatt har/noen gang har hatt en populasjon i Østfold. Enkelte artsobservasjoner er feilaktige, enkelte har vært av mer tilfeldig karakter eller representerer populasjoner som i dag ansees å ha forsvunnet. For en god del av de truete artene har vi derimot relativt god oversikt over utbredelse og økologi, og kan med rimelig sikkerhet fastslå deres status i Østfold, mens for andre er det et behov for mer informasjon.

Basert på tilgjengelig informasjon om de truete artene, ble 202 arter vurdert som ansvarsarter for Østfold. Ansvarsartene er de artene som Østfold har et spesielt ansvar for å ivareta for å unngå at artene skal dø ut i Norge. Marine arter er ikke inkludert i denne rapporten. Alle ansvarsartene er omtalt i rapporten. Et gjentagende punkt i mange av vurderingene av artenes kunnskapsnivå, er manglende eller ufullstendig kunnskap om artenes utbredelse og til dels økologi. For en del av artene er det kritisk for deres fremtidige overlevelse at det fremskaffes mer og bedre kunnskap, slik at nødvendige tiltak kan iverksettes.

Insekter (138 arter) og karplanter (30) er de to dominerende artsgruppene blant ansvarsartene. Dette reflekteres delvis i de to artsgruppenes store artsmangfold, og for karplantenes del i den gode kunnskapen om mange av artenes økologi og utbredelse. Blant insektene er biller (41), sommerfugler (38), veps (22) og tovinger (19) de artsgruppene med flest ansvarsarter.

Østfolds ansvarsarter er knyttet til mange forskjellige typer natur, men kystnære, gjerne rike varianter av åpen mark (både naturlig åpen og skjøtselsavhengig) innehar en svært stor andel av ansvarsartene. Særlig er det mange ansvarsarter i sandholdige habitater (sandstrender og sanddyner) og mer eller mindre skjøttede strandenger. Rike edelløvskoger på skjellsand, rike kulturlandskapssjøer og enkelte naturbeitemarker i lavlandet er også viktige naturtyper for flere av ansvarsartene.

Kommunene Hvaler (120 arter) og Fredrikstad (71) har klart flest påviste ansvarsarter. Flere av kommunene i indre deler av Østfold har bare en håndfull arter, med Skiptvedt (2), Spydeberg (3) og Rømskog (3) nederst på listen. Den svært ujevne fordelingen i antall ansvarsarter mellom kommunene skylles i stor grad en tilstedeværelse/fravær av artenes foretrukne naturtyper, samt i noe mindre grad klimatiske forskjeller. Det er typisk at kommunene langs kysten har mange ansvarsarter, mens kommunene lengre inn i landet gjerne har få. Forskjellene bør reflekteres både i bevilgninger til ivaretakelse av viktig natur i regionen og i kommunenes ansvar for å ivareta mangfoldet. To ellers like utbyggingsplaner i Skiptvedt og Hvaler setter derfor ulike krav til utbygger, da risikoen for å bygge ut verdifull natur med tilhørende ansvarsarter presumtivt er langt større i Hvaler enn i Skiptvedt.

Rapporten finner du her.

SISTE NYHETER

Bli med på kurs i truede sopper!

Bli med på kurs i truede sopper!

Biofokus ønsker velkommen til en kursserie bestående av tre kurs i artsbestemmelse av truede sopparter i skog. Kursene vil ha fokus på truede vedboende sopper og kalksopper. Kursene er gratis og åpne for alle med interesse i sopp. Det er ingen krav til forkunnskaper....

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Biofokus har gjennom mange år dokumentert et stort artsmangfold av brannbegunstigede insekter og gammelskogsarter knyttet til lavlandsfuruskog i Follsjå-landskapet i Notodden, samtidig har vi deltatt på Norges første kurs i naturvernbrenning i Røros. Med dette i...

Økt kunnskap om mosen klippesepter (CR)

Økt kunnskap om mosen klippesepter (CR)

Biofokus ved John Gunnar Brynjulvsrud og Alexander Nilsson har i 2023 kartlagt mosen klippesepter Mannia triandra i Luster kommune på oppdrag for Statsforvalteren i Vestland. Kartleggingen er gjennomført i forbindelse med utarbeidelse av forvaltningsplan for arten....