Ny kjukebok for Europa

19. april 2014

Den nye europeiske kjukefloraen til Leif Ryvarden er klar!

Fra fossile funn kan en spore kjukene 300 millioner år tilbake, til karbontiden. Dette er samme tidsperiode som vedaktige nakenfrøete trær (bartrær) oppsto, og kjukene har derfor evolusjonsmessig blitt koblet til bartrærne. Kjukene – eller poresoppene – defineres ved å ha poreformet hymenium. Siden karbontiden har dette oppstått flere ganger i ulike deler av soppriket, innenfor stilksporesoppene (Bacidiomycetes). Kjukene er derfor et eksempel på ei artsgruppe som vi definerer rent praktisk på grunnlag av liknende utseende, på tvers av reelt slektskap.

Siden karbontiden har evolusjonen frambrakt dagens mangfold av kjuker, som i Europa omfatter minst 394 arter. I Norge har vi minst 232 arter. Dette mangfoldet har Leif, sammen med Ireneia Melo (Portugal), samlet i bestemmelsesverket over Europas kjuker. Boka er en oppfølger av European Polypores, men denne gang med fargebilder av 210 arter i tillegg til nøkler og tekst.

Kjukene har en helt sentral funksjon i skogøkosystemet som parasitter på trær og nedbrytere av død ved, de resirkulerer næringsstoffer. Fordi mange av artene er tilpasset et skogøkosystem med store mengder og varierte kvaliteter av gamle trær og død ved, og kontinuitet i slike elementer, noe som er mangelvare i dagens sterkt skogbrukspåvirkete nordiske skoglandskap, er mange arter i dag sjeldne. Kjukene har derfor etter hvert fått mye oppmerksomhet i naturforvaltningen, mange arter står på rødlistene i alle nordiske land, og mange arter kan anvendes som signalarter på biologisk verdifull skognatur.

BioFokus har hatt et spesielt fokus på disse soppene helt siden starten av Siste Sjanse på 1990-tallet, og bidratt svært mye til at kunnskapsgrunnlaget for disse soppene i dag er godt i Norge. Det er særlig Leif sine skuldre vi har stått på! På 1960- og 1970-tallet, da nesten ingen andre kjente til disse soppene, begynte Leif entusiastisk å undersøke Norge på kryss og tvers for kjuker, og etter hvert også store deler av resten av verden, særlig tropene.

Gjennom disse over 20 årene har Leif vært en god støttespiller for oss, og alltid stilt opp når vi har funnet ”noe rart”. Derfor syntes vi det var passende med en liten markering av den nye kjukeboka, og inviterte Leif til bløtkake og boksignering – som vanlig hadde han vært på farten, og kom nesten direkte fra St. Helena i Sør-Atlanteren. BioFokus gratulerer Leif med godt utført arbeid, og bevæpnet med den nye boka gleder vi oss til å ta fatt på enda dypere dykk ned i Norges og Europas kjukefunga!

Boka kan kjøpes hos: [email protected]

Tom H. Hofton

SISTE NYHETER

Moseundersøkelser i Finnmark

Moseundersøkelser i Finnmark

Moseekspertene Torbjørn Høitomt og John Gunnar Brynjulvsrud har gjennomført feltarbeid på to prosjekter i Finnmark: kartlegging av naturmangfold i forbindelse med rassikring i Honningsvåg og søk etter kryltustmose Tortula cernua på kjente lokaliteter i Porsanger og...

Ny håndbok om mikrohabitater på trær

Ny håndbok om mikrohabitater på trær

Biofokus ved Sigve Reiso har bidratt inn i arbeidet med en ny håndbok om mikrohabitater på trær. Håndboken er et samarbeid mellom en rekke forskningsinstitutter i Norge, Frankrike, Sveits og Canada.  Håndboken beskriver 52 forskjellige mikrohabitater på trær i den...

Vil du være med å kartlegge artsmangfoldet i Norge?

Vil du være med å kartlegge artsmangfoldet i Norge?

Biofokus opplever økende oppdragsmengde knyttet til spesialistoppdrag innen kartlegging av artsgruppene moser og lav. Vi vurderer i den forbindelse å styrke vårt team, og søker etter en fagperson som kan bidra i ulike typer kartleggings- og utredningsprosjekter. En...