Kurs i rødlistearter avholdt på Dokka

27. september 2017

BioFokus arrangerte kurs med fokus på rødlistede karplanter, lav, sopp og moser på Dokka i Nordre Land kommune fra 11. -13. september. Miljøfaglig utredning og Kistefos skogtjenester var medarrangører på kurset som var fulltegnet med 25 deltakere. Kursdeltakerene representerte ulike «grener» innenfor vårt fagområde og både konsulenter, naturvernorganisasjoner, sektormyndigheter og regionmyndigheter var representert. Vi, og mange med oss, mener at dette var en god blanding med folk med ulik bakgrunn, og det ble mange gode samtaler rundt ulike temaer innen arter, natur og forvaltning. Det ble demonstrert rødlistearter og signalarter fra ulike naturtyper som slåttemark, beitemark, gressplen (!), kalkskog, flommarksskog og bekkekløft. Totalt ble 71 ulike rødlistearter demonstrert for deltakerne på turen, se artsliste her.

En svært god soppsesong var med å gjøre at antallet rødlistearter ble svært høyt. Hele 34 av rødlisteartene var jordboende sopp i ulike naturtyper. Deltakerene fikk blant annet demonstrert ei velhevdet naturbeitemark med svært mange rødlistede sopparter. I tillegg ble det også funnet mye spennende sopp på ei plen i grenda Tranlia sør for Dokka. Plena klippes jevnlig, men har lang historikk som eng/plen og er et eksempel på at i utgangspunktet trivielle arealer kan være interessante.

Kurset fokuserte på å formidle detaljert hvor man skal lete etter de ulike artene, samt vise typiske, og noen litt mer marginale utforminger av viktige naturtyper. Mange av deltakerne mente det var svært nyttig å få artene demonstrert i en tydelig habitatkontekst, noe vi vil ta med oss til eventuelle senere kurs.

På kveldstid ble det tid til både foredrag med ulike tema og gjennomgang av artsfunn og relevant litteratur for bestemmelse av ulike artsgrupper.

Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på kursopplegget og ser for oss å arrangere liknende kurs et annet sted i landet neste år.

Takk til Dokkadelta våtmarkssenter for utlån av lokaler og kanoer

Torbjørn Høitomt

SISTE NYHETER

Ny rapport: Viktige funn av sjeldne steppelaver i Innlandet

Ny rapport: Viktige funn av sjeldne steppelaver i Innlandet

Biofokus ved Alexander Nilsson, Reidar Haugan og Sigve Reiso har gjennomført kartlegging av potensielle lokaliteter for stjernebønnelav (CR), de kjente norske lokalitetene for bøverkalklav (CR) og andre arter i det sjeldne steppe-elementet i Innlandet. Kartleggingen...

Ny mosskorpion for Norge

Ny mosskorpion for Norge

Nye arter for landet kan bli oppdaget på mange ulike måter, og i en god del tilfeller dukker disse nye artene opp som følge av en nøyere granskning av individer som man tidligere antok var en og samme art. Dette kan føre til at det som tidligere ble oppfattet som én...

Biofokus ansetter lavekspert Reidar Haugan

Biofokus ansetter lavekspert Reidar Haugan

Biofokus opplever økende oppdragsmengde knyttet til spesialistoppdrag innen kartlegging av artsgruppene lav og moser. Vi har stor glede av å ønske lavekspert Reidar Haugan velkommen til oss, og har stor tro på at han kommer til å løfte kvaliteten i stiftelsen med sin...