Kartlegging av rødlistet lav i Oslo-området

1. desember 2020

På oppdrag for Fylkesmannen i Oslo og Vikens klima- og miljøvernavdeling, har Sigve Reiso og Jon Klepsland sørget for ny kunnskap om utbredelse og frekvens av truede lavarter i Oslo-området. Mer spesifikt lavarter tilknyttet grunnlendt kalkmark og kalkberg. I tillegg er de viktigste trusselfaktorene for disse levestedene og artsmangfoldet belyst, og biologene kommer med forslag til aktuelle tiltak for å bevare lavartene.

Kunnskapen om de aktuelle artenes faktiske forekomst, frekvens og utbredelse i Indre Oslofjord er betydelig styrket etter dette feltarbeidet. Kategoriene for rødlistete arter er: CR (kritisk truet), EN (sterkt truet), VU (sårbar), NT (nær truet), og noen spesielt positive funn er verdt å fremheve:

• Stor og tidligere helt ukjent/ikke-kartlagt forekomst av dvergkalkskjell Squamarina degelii (VU) på Borøya (Bærum). Det ble også avdekket ganske gode forekomster av arten på nærliggende holmer og øyer som Kjeholmen, Kråkholmen og Grimsøya.

• Stor og tidligere helt ukjent forekomst av praktoransjelav Calogaya biatorina (EN) på vertikal bergvegg under overheng ved Bøsnipa, Asker. Eneste tidligere kjente forekomst av denne arten i Indre Oslofjord var fra Husbergøya.

• Mange funn av kirkelav Calogaya pusilla (EN). Denne arten var ikke kjent fra Indre Oslofjord tidligere.

BioFokus fikk ansvaret for å velge ut mer definerte undersøkelsesområder i henhold til budsjett og med følgende ønsker og prioriteringer:
• Areal med stort potensial for ukjente forekomster av truete kalklavarter
• Pressområder utsatt for utbygging, ferdsel/slitasje og/eller fremmed-arter
• Undersøke areal både innenfor og utenfor eksisterende naturreservat

Se komplett rapport med flere kart og bilder her. 

Marianne Melgård

SISTE NYHETER

Moseundersøkelser i Finnmark

Moseundersøkelser i Finnmark

Moseekspertene Torbjørn Høitomt og John Gunnar Brynjulvsrud har gjennomført feltarbeid på to prosjekter i Finnmark: kartlegging av naturmangfold i forbindelse med rassikring i Honningsvåg og søk etter kryltustmose Tortula cernua på kjente lokaliteter i Porsanger og...

Ny håndbok om mikrohabitater på trær

Ny håndbok om mikrohabitater på trær

Biofokus ved Sigve Reiso har bidratt inn i arbeidet med en ny håndbok om mikrohabitater på trær. Håndboken er et samarbeid mellom en rekke forskningsinstitutter i Norge, Frankrike, Sveits og Canada.  Håndboken beskriver 52 forskjellige mikrohabitater på trær i den...

Vil du være med å kartlegge artsmangfoldet i Norge?

Vil du være med å kartlegge artsmangfoldet i Norge?

Biofokus opplever økende oppdragsmengde knyttet til spesialistoppdrag innen kartlegging av artsgruppene moser og lav. Vi vurderer i den forbindelse å styrke vårt team, og søker etter en fagperson som kan bidra i ulike typer kartleggings- og utredningsprosjekter. En...