Kalkskogskartlegginger i 2016, ny rapport

2. juni 2017

BioFokus og NINA har utført naturfaglige undersøkelser av 40 skogsområder i Buskerud, Vestfold, Oslo og Akershus med fokus på kartlegging av kalkskogsverdier. I tilknytning til disse er det blitt avgrenset 25 forvaltningsområder med naturverdi og totalt 139 naturtypelokaliteter, hvorav 76 med naturtyper innenfor kalkskog.

Det ble funnet kalkskog innenfor i alt 22 av de 40 undersøkelsesområdene. Totalt 115 figurer med rødlistede naturtyper ble avgrenset i prosjektet. Disse figurene dekker et areal på 3 567 daa, med et snitt på 31 daa. Vanligst er grunntyper som kan knyttes til lågurt-lyngfurukalkskog (NT), lågurt-kalkgranskog (VU) og kalklindeskog (VU).

Nitten områder er gitt tre eller flere poeng av 6 mulige og 6 områder har fått 1 og 2 poeng.  Femten av undersøkelsesområdene er gitt 0 poeng. De poengsatte områdene varierte i størrelse fra 15 daa til 2 360 daa. Naturtypelokalitetene fordelte seg på 59 A-lokaliteter, 69 B-lokaliteter og 11 C-lokaliteter. 

Det er totalt kjent hele 146 rødlistearter fra de undersøkte arealene. Alle de rødlistede artene er listet i tabell 3. Sopp er den gruppen med flest arter i datasettet med hele 94 arter representert, der de aller fleste av disse er kalktilknyttede jordboende sopp. Hovedvekten av disse er funnet på kalken i indre Oslofjord (Buskerud, Oslo og Akershus) og på Ringerike (Buskerud).

Alle lokalitetene, med fulle beskrivelser, bilder og kart, blir levert til respektive fylkesmenn for innleggelse i Naturbase. Sammendrag av forvaltningsområdene kan leses som faktaark på slutten av denne rapporten. 

Se bilder og les faktaark fra noen av lokalitetene: Gullerudmarka med 68 rødlistearter, Bøsnipa i Røyken og Skaugum i Asker.

Rapport fra prosjektet.

SISTE NYHETER

Biofokus ansetter lavekspert Reidar Haugan

Biofokus ansetter lavekspert Reidar Haugan

Biofokus opplever økende oppdragsmengde knyttet til spesialistoppdrag innen kartlegging av artsgruppene lav og moser. Vi har stor glede av å ønske lavekspert Reidar Haugan velkommen til oss, og har stor tro på at han kommer til å løfte kvaliteten i stiftelsen med sin...

Bli med på kurs i truede sopper!

Bli med på kurs i truede sopper!

Biofokus ønsker velkommen til en kursserie bestående av tre kurs i artsbestemmelse av truede sopparter i skog. Kursene vil ha fokus på truede vedboende sopper og kalksopper. Kursene er gratis og åpne for alle med interesse i sopp. Det er ingen krav til forkunnskaper....

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Biofokus har gjennom mange år dokumentert et stort artsmangfold av brannbegunstigede insekter og gammelskogsarter knyttet til lavlandsfuruskog i Follsjå-landskapet i Notodden, samtidig har vi deltatt på Norges første kurs i naturvernbrenning i Røros. Med dette i...