BioFokus har oppdatert naturtypekartet for Lillehammer kommune

30. mars 2020

BioFokus har i perioden 2018-2019 på oppdrag fra Lillehammer kommune foretatt kvalitetssikring og nykartlegging av naturtypelokaliteter etter DN-håndbok 13 i Lillehammer kommune øst for Gudbrandsdalslågen/Mjøsa. Til sammen har 66 lokaliteter enten blitt videreført etter kvalitetssikring eller nykartlagt. I tillegg er ytterligere 25 lokaliteter av nyere dato videreført uten endringer, og 17 lokaliteter av ulike årsaker slettet. Dette betyr at samtlige naturtypelokaliteter (91) i Naturbase på østsiden av Mjøsa/Lågen i Lillehammer kommune nå er av ny dato og god kvalitet.

De vanligst forekommende naturtypene i området er gammel granskog, sumpskoger og naturbeitemark/slåttemark.

Det er påvist et rikt artsmangfold i området. Til sammen er 40 ulike rødlistearter påvist i de 66 lokalitetene som ble oppsøkt i felt i 2018-2019. Av disse ble 31 påvist i forbindelse med vårt arbeid i kommunen, mens øvrige data i all hovedsak stammer fra kartlegging gjort av Anders Breili eller Bjørn Harald Larsen. Av mer interessante funn kan de sårbare (VU) artene klengekjuke, sjokoladekjuke, flammevokssopp, grassigd, huldretorvmose, dragehode og skogsøtgras nevnes.

Arbeidet ble etter dialog med oppdragsgiver konsentrert i et bredt bånd rundt Lillehammer by, langs hovedfartsårer og i og rundt eksisterende og planlagte hytteområder. Vi antar nå at de fleste lokaliteter med viktige eller svært viktige naturverdier (A- og B-lokaliteter) nå er fanget opp i disse områdene. I de større sammenhengende skogområdene og i de fjellnære arealene uten hytter er dekningen fortsatt trolig noe dårligere.

Takk til Lillehammer kommune for godt samarbeid og for å ha finansiert og organisert et godt og nyttig prosjekt.

Rapportene fra prosjektet kan du lese her (2018) og her (2019).

 

Torbjørn Høitomt

SISTE NYHETER

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Biofokus ved Alexander Nilsson har i samarbeid med Reidar Haugan kartlagt kalklav på en rekke øyer i Oslo og Nesodden kommune i 2023. Kalkrik berggrunn og et svakt kontinentalt klima, med varme somre og relativt lite nedbør gjør øyene i indre Oslofjord spesielle. Her...

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Biofokus ved  Sigve Reiso og Anders Thylén har laget skjøtselsplan for et funksjonsområde for rød skogfrue ved Eikfjellet nær Bunes i Bamble kommune. Hensikten er å sikre ivaretakelse av den trua arten rød skogfrue og dens voksesteder i området, og i tillegg å legge...