John Gunnar Brynjulvsrud og Torbjørn Høitomt i BioFokus har de siste to årene jobbet med å forbedre kunnskapsgrunnlaget om vegetasjon i fossesprut-soner. Prosjektet er ledet og finansiert av UiO og Artsdatabanken, mens BioFokus og Asplan Viak har stått for det meste av feltabeidet.
Fossesprutsoner opptrer i store deler av landet, men aller hyppigst på indre deler av Vestlandet der høydeforskjellene er store. Fossesprutsoner dannes der fossen slår ned på en måte som gjør at vanndråper slynges ut i lufta. Ved høye fossefall med tilstrekkelig vannføring finner man alltid fossesprut, mens ved mindre fossefall og -stryk er det mer avhengig av terrengforholdene i og rundt fossen.
I alt er ni ulike fosser i Hordaland og Sogn og Fjordane besøkt i prosjektet. Avdalsfossen i Utladalen i Årdal ble valgt ut til detaljundersøkelser gjennom analyser av om lag 50 prøveflater på 4 kvadratmeter som ble lagt ut langs fossesprutgradienten fra helt inne ved fossefallet og ut dit fosserøykpåvirkningen ikke lenger antas å påvirke vegetasjonen. Rutene ble fordelt i selve fosseenga og i tilgrensende løvskog. I alle disse rutene ble det også satt opp dataloggere som kontinuerlig måler temperatur, fuktighet og duggpunkt.
300 mosearter
I de øvrige fossene er ble det arbeidet ut fra en hypotese om at et visst antall ulike soner kan forekomme langs fossesprutgradienten. De ulike sonene ble forsøkt gjenkjent på hver enkelt lokalitet og det ble deretter lagt ut en prøveflate på 10 x 10 meter innenfor hver sone der dette var mulig.
Torbjørn og John Gunnar hadde ansvaret for å registrere mosene i prøveflatene. I rutene i Avdalsfossen alene (til sammen ca. 200 kvadratmeter) ble det funnet 170 mosearter. Om man inkluderer dataene fra alle fossene nærmer vi oss trolig 300 ulike mosearter, men dette tallet er enda ikke helt klart. Nå gjenstår en del bestemmelsesarbeid før Rune Halvorsen, Harald Bratli og de andre på Naturhistorisk museum skal analysere dataene som en del av sin jobb med å utvikle NiN-systemet videre.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.