Den sterkt truede vårvikke gjenfunnet på Jomfruland

20. mai 2019

BioFokus’ utsendte biolog ble gledelig overrasket da blomstrende vårvikke – Vicia lathyroides –  ble oppdaget på befaring i Jomfruland nasjonalpark. Vårvikke er vurdert som sterkt truet (EN) på Norsk rødliste, den er i tilbakegang i hele Norge og arten var antatt forsvunnet på Jomfruland.

Blomsterarten er ettårig og kan blomstre rikelig et år, for deretter å være nærmest borte andre år. Det er kun et lite område på Øytangen hvor det ble gjort et grundig søk etter arten. BioFokus har i 2019 oppdrag fra Nasjonalparksstyret å lage skjøtselsplan for Øytangen-området. Tidlig i mai ble det gjennomført en oppstartbefaring med bl. a. Anders Thylén fra BioFokus og nasjonalparksforvalter Morten Johannesen.

Vårvikke er knyttet til åpen, tørr mark – gjerne på sand – i kyststrøk. Fra Telemark er den kjent fra flere lokaliteter i flere kommuner, men de fleste funnene er gamle. Etter 2000 er den kun dokumentert et sted på fastlandet i Kragerø (senest 2004), på Langøya i Bamble (2007), og i 2018 er den oppdaget på Stråholmen i Kragerøskjærgården.

Funn på både slåttemark og beitemark

Det ble søkt i området der vårvikke tidligere er registrert på Øytangen. Etter litt leting ble det funnet vårvikke i god blomstring innenfor et lite areal på rundt 50 m2, og det ble gjort et grovt anslag på 35-40 blomstrende planter. Forekomsten ligger på begge sider av et gjerde som markerer skillet mellom slåttemark og beitemark. På naturbeitemarka (som dekker et stort areal på Øytangen) er det kuslipp denne uka, og normalt alltid etter 15. mai. Slåttemarka får stå i fred til sensommerslåtten i august og blir deretter åpnet for beite.

På Jomfruland er vårvikke tidligere registrert tre steder, deriblant Øytangen. Det seneste funnet som er registrert i Artskart er fra 1990, men arten skal ha vært funnet av Trond Eirik Silsand og Rune Solvang i 2000 (Silsand & Solvang 2002). Deretter er arten ikke gjenfunnet på Øytangen (eller Jomfruland for øvrig), og den har vært antatt utgått.

Det ser ut til at vårvikke har et godt år på Jomfruland, og kanskje er den å finne flere steder?

Kilder:
Silsand, T.E. og Solvang, R. 2002. Rapport fra karplanteregistreringer på Jomfruland. Kartlegging av rødlistede karplanter på Jomfruland. Oppdragsrapport til Fylkesmannen i Telemark v/Norsk Ornitologisk Forening, avdeling Telemark.

Anders Thylén

SISTE NYHETER

Bli med på kurs i truede sopper!

Bli med på kurs i truede sopper!

Biofokus ønsker velkommen til en kursserie bestående av tre kurs i artsbestemmelse av truede sopparter i skog. Kursene vil ha fokus på truede vedboende sopper og kalksopper. Kursene er gratis og åpne for alle med interesse i sopp. Det er ingen krav til forkunnskaper....

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Biofokus har gjennom mange år dokumentert et stort artsmangfold av brannbegunstigede insekter og gammelskogsarter knyttet til lavlandsfuruskog i Follsjå-landskapet i Notodden, samtidig har vi deltatt på Norges første kurs i naturvernbrenning i Røros. Med dette i...

Økt kunnskap om mosen klippesepter (CR)

Økt kunnskap om mosen klippesepter (CR)

Biofokus ved John Gunnar Brynjulvsrud og Alexander Nilsson har i 2023 kartlagt mosen klippesepter Mannia triandra i Luster kommune på oppdrag for Statsforvalteren i Vestland. Kartleggingen er gjennomført i forbindelse med utarbeidelse av forvaltningsplan for arten....