Barkskorpion og obskur bille funnet i skytefelt

3. april 2014

Edderkoppdyret Dendrochernes cyrneus, barkskorpion (VU), ble funnet ved manuell leting på brent furu i skytefeltet ved Hengsvann i Buskerud. Mosskorpioner er en orden med små rovdyr som jakter på midd og spretthaler, men denne arten måler hele 4 mm!   Barkskorpion er avhengig av gammel naturskog av furu hvor den lever under løs bark på gammel eller død furu. Dette er det femte funnet i Norge.

Billen Mycetochara obscura er rødlistet som sårbar (VU) og kan knyttes direkte til de spesielle forholdene på lokalitetene med gammel furuskog og brannpåvirkning. Larven til arten lever i morken soppinfisert ved i grove eller hule bartrær. I Sør-Norge er den kun påvist en gang tidligere i nyere tid og det er nettopp her i Buskerud (Rollag). Alle funn av arten i Norge i nyere tid er gjort med feller i naturskog med furu. Funnet ved Hengsvann stemmer godt med dette og en kan med rimelig sikkerhet si at arten har en populasjon i furuskogen ved Hengsvann. Forsvarets aktiviteter gir her hyppigere skogbrannpåvirkning enn det som er vanlig i dagens skoglandskap. Billen ble fanget i en vindusfelle på furu av samme type som her er avbildet på gran.

BioFokus kartlegger i 2013 og 2014 naturtyper og vilt på en rekke forsvarseiendommer. Mer info om dette prosjektet kommer.

SISTE NYHETER

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Biofokus ved Alexander Nilsson har i samarbeid med Reidar Haugan kartlagt kalklav på en rekke øyer i Oslo og Nesodden kommune i 2023. Kalkrik berggrunn og et svakt kontinentalt klima, med varme somre og relativt lite nedbør gjør øyene i indre Oslofjord spesielle. Her...

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Biofokus ved  Sigve Reiso og Anders Thylén har laget skjøtselsplan for et funksjonsområde for rød skogfrue ved Eikfjellet nær Bunes i Bamble kommune. Hensikten er å sikre ivaretakelse av den trua arten rød skogfrue og dens voksesteder i området, og i tillegg å legge...