Ravinekartlegging, nye rapporter

26. november 2014

BioFokus har i 2012, 2013 og 2014 jobbet mye med kartlegging av raviner. Naturtypen ravinedal (geotop) ble vurdert som en rødlistet naturtype på rødlisten for naturtyper i 2011.Naturtypen er vurdert som sårbar (VU).

Fra 2012 har Fylkesmannens miljøvernavdeling tildelt midlert til kommunene for å bedre oversikten over hvor de viktigste gjenværende ravinene finnes. kartleggingene har blitt utført etter et nytt faktaark hvor naturtypen er beskrevet og det er angitt parametere som skal måles og kriterier for verdivurdering av naturtypen. Samtidig med kartleggingen av landskapsdelen ravinedal er det blitt utført kartlegging av andre naturtyper som typisk finnes i slike områder. De vanligste typene er naturbeitemark, gråor-heggeskog, rikere sump- og kildeskog, gammel gråorskog, lavlandsblandskog, gråor-almeskog og gammel lavlandsgranskog. BioFokus har dokumentert kartleggingen fra 2012 og 2013 som tok for seg Nannestad kommune i to rapporter. I 2013-13 har vi jobbet med samme type prosjekt i Skedsmo kommune hvor det er ferdigstilt en rapport i disse dager. BioFokus vil i 2015 levere en kommunal ravinerapport fra kartleggingene som pågår i Sørum.

I tillegg til de kommunale prosjektene har BioFokus jobbet med deponi, boligutbygginger og veisaker hvor tiltak i raviner er en muliget. Det har vært stor økning de senere årene i prosjekter med raviner som tema. Presset som har ført til at den er blitt en sårbar naturtype ser ut til å fortsette. Vil du lese mer om hva BioFokus har skrevet om raviner kan du finne flere rapporter i vår rapportbase (direkte søk).

Les mer om ravinekartlegging i tidligere nyhetssak her.

SISTE NYHETER

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Biofokus ved Alexander Nilsson har i samarbeid med Reidar Haugan kartlagt kalklav på en rekke øyer i Oslo og Nesodden kommune i 2023. Kalkrik berggrunn og et svakt kontinentalt klima, med varme somre og relativt lite nedbør gjør øyene i indre Oslofjord spesielle. Her...

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Biofokus ved  Sigve Reiso og Anders Thylén har laget skjøtselsplan for et funksjonsområde for rød skogfrue ved Eikfjellet nær Bunes i Bamble kommune. Hensikten er å sikre ivaretakelse av den trua arten rød skogfrue og dens voksesteder i området, og i tillegg å legge...