Biofokus ved John Gunnar Brynjulvsrud og Alexander Nilsson har i 2023 kartlagt mosen klippesepter Mannia triandra i Luster kommune på oppdrag for Statsforvalteren i Vestland. Kartleggingen er gjennomført i forbindelse med utarbeidelse av forvaltningsplan for arten.
Mosen klippesepter er en svært sjelden art i Norge, og i Nord-Europa for øvrig. Den ble påvist ny for Norge i 2017 i en liten hule i kalkberg i kulturlandskapet i Engjadalen i Luster kommune, og arten har ikke blitt påvist i Norge siden. Arten har ellers i Fennoskandia vært kjent fra tre lokaliteter i Sverige, men hvor bare én lokalitet i Jemtland ble gjenfunnet i 2012. Arten er vurdert som kritisk truet (CR) i Norsk rødliste for arter (2021) som følge av svært liten populasjon. Også i Sverige er arten vurdert som kritisk truet (CR) på Svensk rødliste for arter (2020).
Klippesepter danner gaffelgrenede bånd på opptil snaut 2 cm, og kan være vanskelig å skille fra andre arter i slekten. I båndet (thallus) er det luftkammer med tynne vegger som sprekker opp når den blir gammel, så den får en tydelig perforert overflate. Arten vokser på oftest på skyggefulle steder, som bergsprekker og skrenter på blottlagt kalkrik sand eller mineraljord, eller direkte på kalkrikt berg.
Resultater
Klippesepter ble gjenfunnet på den opprinnelige lokaliteten i Engjadalen. Hula er forholdsvis liten, men arten vokser lengst inn, og har få soltimer om dagen. Rett ved siden av ble den påvist i et soleksponert, lite utsyret hull i bergveggen. Populasjonen i lokaliteten er liten, kun bestående av 5-6 individer.
Det ble også påvist en ny lokalitet lenger ned i lia på en liten berghylle med små flekker med blottlagte løsmasser. Populasjonen er fåtallig og består av kun 3-4 individer. Lokaliteten er i ferd med å gro igjen med gress.
Begge lokalitetene bør overvåkes med jevne mellomrom for å observere eventuelle endringer i antall individer og tilstand på lokalitetene. Det burde også utarbeides en detaljert skjøtselsplan for området, for å ivareta det biologiske mangfoldet og kulturlandskapet for øvrig.
Andre interessante arter
Det er ingen tvil om at kulturlandskapet med tilgrensende heiområder og lier har svært høy biologisk verdi. Det er registrert drøyt 30 rødlistede arter innenfor artsgruppene moser, lav, sopp og karplanter, hvorav flere av artene har en stor del av den kjente norske utbredelsen i dette området, eller hele, som er tilfellet med blomstermosen Schistidium brunnescens subsp. griseum (EN). De nærmeste lokalitetene av denne arten finnes i Sør-Sverige og i Danmark.
Det ble videre påvist flere forekomster med den sterkt truede kalkblygmose Seligeria calcarea (EN). Denne arten er i Norge kun kjent fra dette området og fra én lokalitet i Bøverdalen i Lom. I tillegg ble det påvist blant annet mosene fjellhårstjerne Syntrichia norvegica (VU), småklokkemose Encalypta vulgaris, (VU), vomknausing Grimmia anodon (VU), labbmose Rhytidium rugosum (NT) og lavene praktoransjelav Calogaya biatorina (VU), og grynrosettlav Physcia dimidiata (NT).
Les mer om funnene og om bevaringstiltak og skjøtselsforslag for klippesepter i rapporten.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.