Biofokus ved Alexander Nilsson har i samarbeid med Reidar Haugan kartlagt kalklav på en rekke øyer i Oslo og Nesodden kommune i 2023.
Kalkrik berggrunn og et svakt kontinentalt klima, med varme somre og relativt lite nedbør gjør øyene i indre Oslofjord spesielle. Her kan man finne en særpreget lavflora, såkalt kalklav. Osloøyene viser seg å være blant de viktigste lokalitetene for kalklav i Nord-Europa, og mange arter er beskrevet som nye for vitenskapen på disse øyene.
Kartleggingen resulterte i en ny art for Norge, nyfunn av høyt rødlistede arter som ikke var funnet på øyene på over 100 år, og en rekke nye lokaliteter for globalt svært sjeldne arter.
Vi observerte stor variasjon mellom øyene. De er alle svært ulike, som gir stort utslag på artsmangfoldet av kalklav. Ekstremrik berggrunn ser ut til å være en forutsetning for hvor godt utviklet kalklav-miljøene er. Bratt ekstremrik berg med hyller og kalkjord ble påvist svært sjeldent, og kun påvist godt utviklet på Hovedøya. Flere høyt rødlista arter er avhengig av denne typen habitat. Horisontale ekstremrike berg viste seg også å være forholdsvis sjeldent, og at de var i godt tilstand var enda sjeldnere.
Øyene er svært populære rekreasjonsområder, noe som igjen medfører en rekke forvaltningsutfordringer. Gjengroing, fremmede arter som f.eks gravbergknapp (SE), tråkk og slitasje regnes som hovedtruslene for lavmangfoldet på øyene. Flere av lokaliteter behøver skjøtsel for at verdiene skal kunne opprettholdes, mens andre er avhengig av tiltak for å begrense ferdsel og slitasje.
Det er fortsatt store kunnskapshull for kalklav i indre Oslofjord og vi ser frem til å fortsette kartleggingen i år. Vi vil takke Statsforvalteren i Oslo og Viken og Oslo kommune for samarbeidet, og ser frem til videre samarbeid.
Les mer om våre funn, utfordringer for kalklavene og konkrete løsninger her.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.