Ny rapport: Kartlegging av trua lav i edelløvskog i Vestfold

26. februar 2025

Biofokus ved Alexander Nilsson og Reidar Haugan har kartlagt sjeldne og truete lavarter i edelløvskog i Vestfold, og funnene understreker behovet for mer kunnskap og bedre vern av disse viktige naturtypene.

Vestfold fylke huser det aller meste av bøkeskogen som finnes i Norge i dag, og har et nasjonalt ansvar for ivaretakelsen av artsmangfoldet knyttet til denne naturtypen. Den gamle naturskogslignende bøkeskogen har et spesifikt artsmangfold knyttet til seg, og mange av disse innenfor organismegruppen lav.

Rosa lundlav (CR) og bøkepærelav (EN) er to bøkespesialister som kun er kjent fra bøk i denne regionen. Andre arter som gul vokslav (EN), edellundlav (EN) og glattkantlav (VU) er arter som i Vestfold gjerne foretrekker bøk, og kan dermed også knyttes til et karakteristisk «bøke-element» av lavarter. Dette knippe av arter er i liten grad blitt fanget opp tidligere. Dette skyldes i første rekke manglende kunnskap og målrettet kartlegging, men også at artene er kravfulle og har begrenset utbredelse. Kartleggingen er gjennomført i Larvik og Sandefjord kommuner på oppdrag fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark og Sandefjord kommune.

Les rapporten her.

Viktige funn:

  • 106 registreringer av lav fordelt på 48 ulike arter.
  • 18 ulike rødlistede lavarter ble funnet, inkludert en ny lokalitet for rosa lundlav (kritisk truet), bøkepærelav (sterkt truet) og rimflekklav (sterkt truet).
  • En ny art for Norge ble påvist, Bacidia rosellizans.
  • Almelegglav (sterkt truet) ble funnet for første gang i Vestfold, og for første gang på bøk i Norge.
  • Flere av de undersøkte områdene har store naturverdier knyttet til gammel edelløvskog, men er truet av hogst og gjengroing.

Bøkepærelav (Pyrenula nitida) vokser i hovedsak på stammebark av storvokst bøk, og er kjent fra gamle bøkeskoger i Vestfold. Foto: Alexander Nilsson

Kartleggingen gjort i dette prosjektet har avdekket at vi fremdeles vet lite om hvor den viktigste skogen for bevaring av rødlistede lav på gamle edelløvtrær befinner seg i Vestfold fylke. Vi har også forholdsvis dårlig oversikt på artsnivå, noe som gir et svakt grunnlag for å estimere populasjonsstørrelser og trusselsituasjon for en rekke rødlistede arter som har sitt nasjonale kjerneområde i Vestfold.

Rosa lundlav har i denne undersøkelsen fått ekstra oppmerksomhet, og det har vært et mål å ettersøke denne spesielt. Arten er under vurdering til den internasjonale rødlista, ettersom den har betydelige populasjonsnedganger der den forekommer i Europa. Arten ble i denne undersøkelsen påvist på to av de fire kjente lokalitetene fra nyere tid, i tillegg til at den ble funnet på én helt ny lokalitet. Arten har med det fem kjente lokaliteter i Norge. Kun én av disse er innenfor verneområde.

Rosa lundlav (Bacidia rosella) er i Norge bare kjent fra Vestfold. Foto: Alexander Nilsson

Flere steder har vi observert hogst og tett ungskog i og nær viktige forekomster av gamle edelløvtrær med høyt rødlistede arter. Inngrepene har tydelig redusert habitatkvaliteten, og vi har flere steder vurdert at det er et akutt skjøtselsbehov dersom man skal lykkes med å ivareta artsmangfoldet på både kort og lengre sikt.

Anbefalinger

Biofokus anbefaler at det prioriteres å kartlegge de siste gjenværende naturskogslignende edelløvskogene i Vestfold. Det er også behov for å styrke kunnskapen om artsmangfoldet i eksisterende verneområder for å kunne avgjøre om skogvernet i fylket har vært treffsikkert for disse «hot-spot» miljøene for rødlistede arter.

For å sikre at de truete artene overlever, er det viktig å iverksette tiltak for å forbedre forvaltningen av edelløvskogene. Dette kan inkludere hogstreguleringer, skjøtselstiltak og etablering av nye verneområder.

Les rapporten

Nilsson, A & Haugan, R. 2025. Kartlegging av trua lav i edelløvskog i Vestfold 2024. Biofokus-rapport 2025-027. Stiftelsen Biofokus. Oslo.

SISTE NYHETER

Kystlyngheia er hjem til sjeldne moser

Kystlyngheia er hjem til sjeldne moser

I fjor høst gjennomførte Biofokus ved John Gunnar Brynjulvsrud og Solfrid Langmo ettersøk av de to sjeldne mosene brannmose Leptodontium flexifolium (Sterkt truet) og oddsåtemose Campylopus brevipilus (Sterkt truet) på kjente lokaliteter i Alver og Austrheim kommuner...

Bli med på kurs i truede arter i brannpåvirket furuskog

Bli med på kurs i truede arter i brannpåvirket furuskog

Biofokus inviterer til kurs i truede arter knyttet til brannpåvirket furuskog i Notodden 19.-20. august 2025 Kurset vil gå gjennom skogbrann, skogøkologi, truede arter av insekter, lav og sopp og aktuelle skjøtselstiltak, med fokus på kunnskap fra Follsjå-landskapet i...

Vi trenger et kunnskapsløft for vassdragsnaturen

Vi trenger et kunnskapsløft for vassdragsnaturen

Alarmklokkene ringer stadig høyere for vassdragsnaturen. Hvor langt tør vi å strekke strikken? En oversikt NRK har laget viser at vi har over 1 430 små vannkraftverk i Norge – og flere skal det bli. 220 nye små kraftverk er under planlegging eller utbygging i elevene....