Ny rapport: Ny kunnskap om arter og naturtyper i Bærum kommune

28. mars 2025

Biofokus har på oppdrag for Bærum kommune kartlagt arter og naturtyper i Bærum i 2023 og 2024. Kartleggingen har hatt fokus på strandnære arealer som er dårlig undersøkt for lav, moser og insekter, samt skogteiger i byggesonen og i Marka.

Bærum kommune er en av kommunene i Norge med høyest dokumentert mangfold av arter. Dette skyldes beliggenheten med et svært gunstig klima, kalkrik grunn og produktive skogsmiljøer. Store naturkvaliteter i kombinasjon med et sterkt arealpress fra boliger, infrastruktur, friluftsliv osv. gir mange forvaltningsutfordringer med tanke på ivaretagelse av biologisk mangfold.

Det er gjort en rekke tidligere registreringer i kommunen, både av arter, naturtyper og verneområder. Årets artskartlegginger viser imidlertid at det er svært mye igjen å dokumentere av arter på lokalitetsnivå for å sikre at de viktigste lokalitetene for ulike artsgrupper kan ivaretas på en god måte.

Store naturverdier 

Kartleggingen har gitt et stort bidrag til kunnskapen om artsmangfoldet i de 48 undersøkelsesområdene som er særlig undersøkt. Det har vært et fokus på kartlegging av arealer som ikke har avgrensede naturtyper fra før eller hvor det er lite dokumentasjon av arter. Det er også kartlagt arter innenfor verneområder for å få bedre oversikt over hvilke arealer som er særlig viktige for en organismegruppe og da er det viktig å vite om de viktigste verdiene er innenfor eller utenfor vernede områder.

Viktige funn:

  • 2219 funn av arter fordelt på 975 unike arter
  • 127 ulike rødlistede arter av karplanter, lav, moser, sopp, insekter og andre invertebrater
  • Funn av en ny art for Norge: plantevepsen Monardis plana
  • Laven Lempholemma chalazanum ble i 2023 funnet for første gang i Norge siden 1876 på Kalvøya
  • 21 naturtypelokaliteter etter Miljødirektoratets instruks med et samlet areal på 285 daa

Kartleggingen av arter og naturtyper i 2023 og 2024 viste at det er mange viktige naturtyper og mange viktige habitater for truete arter som ikke tidligere var kartfestet. Kartleggingen viser at kartlegging av arter ved bruk av personell med høy kompetanse på sine spesifikke artsgrupper er helt nødvendig for å sikre kunnskap om et trua mangfold av arter i Bærum kommune.

 

Tap av naturmangfold

I denne undersøkelsen, og gjennom tidligere kartlegging av artsmangfoldet i kommunen, er det påvist et mylder av arter innenfor en rekke artsgrupper. Dette til tross for en omfattende nedbygging og intensiv bruk av store deler av arealene. Mange av artene som ble registrert i kommunen for lang tid tilbake er imidlertid ikke å finne i dag. Habitattap og fragmentering av leveområder har utvilsomt ført til at mange arter er gått tapt og enda flere har fått sterkt reduserte populasjoner på stadig færre levesteder. Og habitattap og habitatforringelse er fortsatt en aktiv pågående utfordring for de gjenværende artene. Bedret kunnskap om hvor disse artene er og hva de krever for en langsiktig overlevelse er derfor helt essensielt for en god forvaltning av dem.

Vi anbefaler derfor videre kartlegging for å sikre ytterligere forbedring av kunnskapsgrunnlaget og for å kunne ta veloverveide politiske beslutninger rundt kommunens arealer.

Overlagring med jord og tilsåing med gress på våre aller mest artsrike miljøer på kalkøyene i Bærum, fører til et stort tap av artsmangfold. Foto: John Gunnar Brynjulvsrud.

I tillegg til at mange av de gjenværende lokalitetene er små og utsatt for kanteffekter og slitasje, er forekomst av fremmede arter en tilleggstrussel mange steder. Gode restaureringsprosjekter som tar tilbake arealer som har mistet sine opprinnelige habitatkvaliteter, er viktig mange steder for å sikre langsiktig overlevelse av artene.

Gravbergknapp er en fremmed art som danner store kveldende matter der andre få andre slipper til og truer artsmangfoldet i naturtypene åpen grunnlendt kalkmark og tørkeutsatte kalkberg.

Les rapporten

Blindheim, T. (red), Nilsson, A., Olberg, S., Khalsa, S., Brynjulvsrud, J.G., Olsen, K.M., Amundsen, M., Lønnve, O., Haugan, R. og Hertzberg, M. 2025. Art- og naturtypekartlegging i Bærum kommune 2023-24. Biofokus rapport 2025-014. Stiftelsen Biofokus. Oslo.

 

SISTE NYHETER

Ny rapport: Kartlegging av trua lav i edelløvskog i Vestfold

Ny rapport: Kartlegging av trua lav i edelløvskog i Vestfold

Biofokus ved Alexander Nilsson og Reidar Haugan har kartlagt sjeldne og truete lavarter i edelløvskog i Vestfold, og funnene understreker behovet for mer kunnskap og bedre vern av disse viktige naturtypene. Vestfold fylke huser det aller meste av bøkeskogen som finnes...

Ny rapport: Viktige funn av sjeldne steppelaver i Innlandet

Ny rapport: Viktige funn av sjeldne steppelaver i Innlandet

Biofokus ved Alexander Nilsson, Reidar Haugan og Sigve Reiso har gjennomført kartlegging av potensielle lokaliteter for stjernebønnelav (CR), de kjente norske lokalitetene for bøverkalklav (CR) og andre arter i det sjeldne steppe-elementet i Innlandet. Kartleggingen...