Den lille løpebillen Philorhizus melanocephalus lever på sand og er påvist i våre naboland Danmark og Sverige. I slutten av april ble den for første gang påvist i Norge, på Årossanden i Søgne.
Tre av de ansatte i BioFokus var nylig i Søgne for å utføre en tilleggskartlegging og en nøyere undersøkelse av flere viktige naturtyper som kommer til å bli berørt av ny E39-trase igjennom kommunen. Vi overnattet på Årossanden camping, og en kveld tok Stefan med seg solden for å se om han kunne finne noen interessante biller på stranden ved utløpet av Søgneelva, som renner ut ved Årossanden. Kald vind og kun en håndfull varmegrader gjorde at turen ble kort, og soldematerialet ble tatt med inn på hytta for å undersøkes nærmere der. Mye maur, en del edderkopper og andre småkryp fikk krabbe i fred, mens de få billene i soldematerialet ble lagt på glass for en nærmere undersøkelse. Fangsten var ikke stor; noen få kortvinger og løpebillene Syntomus truncatellus og to Philorhizus-individer. Ved hjemkomst viste det seg at det var to ulike arter av Philorhizus, og jeg tenkte at «da fikk jeg tak i begge de norske artene, notatus og sigma». Men det var noe som ikke stemte med sigma-eksemplaret. Det hadde blekt lyse dekkvinger som manglet den mørke flekken som P. sigma skal ha i bakre del. I tillegg hadde den fullt utviklede flygevinger, noe sigma ikke skal ha. Etter litt undersøkelser viste det seg å være den nærstående arten Philorhizus melanocephalus. Ny løpebille for Norge!
Arten er utbredt i Danmark, der den i all hovedsak finnes på åpen eller noe skyggefull, tørr sand, i sanddyner og i dynetrau langs kysten. I lignende habitater finnes den også i Skåne, samt i noen få andre län helt sør i Sverige. Arten overvintrer som voksen bille, og er i mange tilfeller påvist tidlig på våren. Spørsmålet er om arten har en populasjon på Årossanden, eller om det påviste eksemplaret kun var en enslig liten svale, blåst over havet fra Danmark. Det er nok sannsynlig at den har en etablert forekomst her, ettersom den ble funnet i sitt foretrukne habitat, men dette burde vært undersøkt nærmere. Uansett er spredning av biller ved hjelp av vind og delvis vann et kjent fenomen, og det er nok slik svært mange av våre arter har kommet seg hit til landet, og det gjelder helt sikkert også P. melanocephalus.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.