Stefan Olberg og Arne E. Laugsand i BioFokus har i samarbeid med Ulf Hanssen på oppdrag for Fylkesmannen i Nord-Trøndelag satt i gang kartlegging av den sterkt truede billen Phryganophilus ruficollis. Første kartleggingstur gikk til Melhus og Midtre Gauldal i slutten av april. Arten er kun påvist i to områder i Norge, sist gang i 2014 i Melhus.
Billen Phryganophilus ruficollis er en svært sjelden art i Norden og står oppført som sårbar i Finland og sterkt truet i Norge og Sverige. Arten har en østlig utbredelse og er i Norge kun påvist på noen lokaliteter i Lierne i Nord-Trøndelag på 80- og begynnelsen av 90-tallet, samt gjennom noen få funn i Melhus (to lokaliteter) og i Midtre Gauldal (én lokalitet) i Sør-Trøndelag. Disse funnene ble gjort av Ulf Hanssen i perioden 2006-2014. Phryganophilus ruficollis er en trelevende art som kun finnes i ved med en helt spesiell struktur og lukt. Veden skal være så myk at den kan løsnes med fingrene, være sterkt mycelholdig, gulaktig i fargen og med en særegen lukt. Larver og pupper er påvist i gran- og bjørkelæger i Norge, og arten ser ut til å begunstiges av skogbrann. Et faglig grunnlag for en handlingsplan for ivaretakelse av P. ruficollis ble publisert i 2013 og kan leses her.
I slutten av april oppsøkte vi to av de kjente forekomstplassene for arten i Melhus, samt at vi lette etter arten på andre egnede lokaliteter i både Melhus og i Midtre Gauldal. Vi påviste larver og pupper av P. ruficollis i fem granstokker liggende på tre lokaliteter. Alle lokalitetene ligger i Melhus, og de påviste individene er med all sannsynlighet del av den samme populasjonen. Dette området har vært utsatt for en god del hogst de siste årene. Artens eksistens i Melhus/Midtre Gauldal er uten tvil truet av hogstinngrep i de gjennværende partiene med naturskog.
Senere i 2015 skal vi blant annet kartlegge en del lokaliteter i Lierne, i håp om å kunne gjenfinne arten der.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.