Frivillig vern rapport for områder kartlagt i 2013

27. november 2014

I forbindelse med ordningen ”frivillig vern” har BioFokus og Norsk institutt for naturforskning (NINA) i 2013 utført naturfaglige registreringer på 28 lokaliteter i Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Nord-Trøndelag med et samlet undersøkelsesareal på ca. 50 km2. Det har nå kommet en sammmenstillingsrapport fra prosjektet.

Områdenes verneverdi er beskrevet, med en metodikk som bygger på vurdering av verneverdi ut fra et sett med kriterier der skogstruktur, vegetasjon, nøkkelelementer og artsmangfold (herunder rødlistearter) står sentralt. Områdene er verdisatt etter en femdelt skala, både mht 12 spesifiserte enkeltkriterier og total verdi fra ikke verneverdig (-) til nasjonalt verneverdig, svært viktig (****).

Av de 28 områdene som ble registrert, er 26 områder med et samlet areal på ca. 40,7 km2 vurdert som verneverdige. 31 % av antallet og 50 % av arealet har fått én stjerne (*) hvorav det meste av arealet utgjøres lokaliteten Indre Vassfaret. 50 % av lokalitetene og 37 % av arealet har fått to stjerner. Lokalitetene med høyest verneverdi (***) utgjør 13 % av arealet.

De 26 verneverdige lokalitetene spenner over stor variasjon i beliggenhet og skogtyper, fra høyereliggende barskog og fjellbjørkeskog til boreonemorale løvskoger og blandingsskoger i lavereliggende områder på Østlandet og i Agderfylkene. De ulike skogtypene er imidlertid i svært ulik grad representert da hele 10 fylker er representert i undersøkelsen. Områdenes størrelse varierer fra 133 daa til nesten 15 km2, med en snittstørrelse på ca. 1,5 km2. Totalt 89 kjerneområder eller naturtyper etter DN håndbok 13 er blitt kartlagt og disse utgjør ca. 19 % av arealet til de 26 verneverdige lokalitetene. 59 % av lokalitetene er gitt verdien viktig (B verdi), 25 % har fått A verdi og 16 % av arealet har fått lokal verdi (C verdi). Til sammen ble det påvist 114 ulike rødlistearter (9 EN, 66 VU, 38 NT, 1 DD) innenfor de undersøkte lokalitetene.

Rapport kan lastes ned her og faktaark og bilder for hvert enkelt område kan sees her.

SISTE NYHETER

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Biofokus ved Alexander Nilsson har i samarbeid med Reidar Haugan kartlagt kalklav på en rekke øyer i Oslo og Nesodden kommune i 2023. Kalkrik berggrunn og et svakt kontinentalt klima, med varme somre og relativt lite nedbør gjør øyene i indre Oslofjord spesielle. Her...

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Biofokus ved  Sigve Reiso og Anders Thylén har laget skjøtselsplan for et funksjonsområde for rød skogfrue ved Eikfjellet nær Bunes i Bamble kommune. Hensikten er å sikre ivaretakelse av den trua arten rød skogfrue og dens voksesteder i området, og i tillegg å legge...