BioFokus har nå i 15 år vært med skogøkologiklassen på NMBU for å undervise om kartlegging av skog og om skogøkologi generelt. De siste 10 årene har vi vært i Vestby ved Hulvik og i Paradislandet på Sonsåsen, to lokaliteter med mye gammelskogselementer av en rekke treslag typisk for Indre Oslofjord.
I Hulvik er det rik markvegetasjon og tydelige spor etter tidligere kulturpåvirkning i det som i dag fremstår som storvokst løvskog med til dels mye død ved av en rekke treslag. Her har vi en gjennomgang av de ulike livsmiiljøene som kartlegges i MiS metoden og om skogøkolgi generelt. Studentene får erfare hvordan en rik blandingsskog ser ut, kildeskog, gammel fattig edelløvskog og gammel boreal løvskog. I Paradislandet blir elevene delt i grupper og må selv etter beste evne prøve å fylle ut MiS skjemaet før vi i fellesskap går gjennom det.
Det er alltid spennende å se om vi kan finne nye arter på et sted vi har vært i så mange år. I år påviste studentene rødlistearten slettsnok (NT) som finnes spredt langs kysten i Indre Oslofjord, men har relativt få forekomster i Artskart. Vi fant også eikegreinkjuke som er sjeldent forekommende på østsiden av Oslofjorden og ny for Vestby. Denne vokste på en gammel eikegadd i en solvarm skråning. Se bilder.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.