Kartlegging av rødlistet lav i Oslo-området

1. desember 2020

På oppdrag for Fylkesmannen i Oslo og Vikens klima- og miljøvernavdeling, har Sigve Reiso og Jon Klepsland sørget for ny kunnskap om utbredelse og frekvens av truede lavarter i Oslo-området. Mer spesifikt lavarter tilknyttet grunnlendt kalkmark og kalkberg. I tillegg er de viktigste trusselfaktorene for disse levestedene og artsmangfoldet belyst, og biologene kommer med forslag til aktuelle tiltak for å bevare lavartene.

Kunnskapen om de aktuelle artenes faktiske forekomst, frekvens og utbredelse i Indre Oslofjord er betydelig styrket etter dette feltarbeidet. Kategoriene for rødlistete arter er: CR (kritisk truet), EN (sterkt truet), VU (sårbar), NT (nær truet), og noen spesielt positive funn er verdt å fremheve:

• Stor og tidligere helt ukjent/ikke-kartlagt forekomst av dvergkalkskjell Squamarina degelii (VU) på Borøya (Bærum). Det ble også avdekket ganske gode forekomster av arten på nærliggende holmer og øyer som Kjeholmen, Kråkholmen og Grimsøya.

• Stor og tidligere helt ukjent forekomst av praktoransjelav Calogaya biatorina (EN) på vertikal bergvegg under overheng ved Bøsnipa, Asker. Eneste tidligere kjente forekomst av denne arten i Indre Oslofjord var fra Husbergøya.

• Mange funn av kirkelav Calogaya pusilla (EN). Denne arten var ikke kjent fra Indre Oslofjord tidligere.

BioFokus fikk ansvaret for å velge ut mer definerte undersøkelsesområder i henhold til budsjett og med følgende ønsker og prioriteringer:
• Areal med stort potensial for ukjente forekomster av truete kalklavarter
• Pressområder utsatt for utbygging, ferdsel/slitasje og/eller fremmed-arter
• Undersøke areal både innenfor og utenfor eksisterende naturreservat

Se komplett rapport med flere kart og bilder her. 

Marianne Melgård

SISTE NYHETER

Biofokus ansetter lavekspert Reidar Haugan

Biofokus ansetter lavekspert Reidar Haugan

Biofokus opplever økende oppdragsmengde knyttet til spesialistoppdrag innen kartlegging av artsgruppene lav og moser. Vi har stor glede av å ønske lavekspert Reidar Haugan velkommen til oss, og har stor tro på at han kommer til å løfte kvaliteten i stiftelsen med sin...

Bli med på kurs i truede sopper!

Bli med på kurs i truede sopper!

Biofokus ønsker velkommen til en kursserie bestående av tre kurs i artsbestemmelse av truede sopparter i skog. Kursene vil ha fokus på truede vedboende sopper og kalksopper. Kursene er gratis og åpne for alle med interesse i sopp. Det er ingen krav til forkunnskaper....

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Biofokus har gjennom mange år dokumentert et stort artsmangfold av brannbegunstigede insekter og gammelskogsarter knyttet til lavlandsfuruskog i Follsjå-landskapet i Notodden, samtidig har vi deltatt på Norges første kurs i naturvernbrenning i Røros. Med dette i...