Kartlegging av oseaniske moser

24. oktober 2013

BioFokus deltar i et nytt treårig Artsprosjekt som omfatter kartlegging av oseaniske moser, med særlig vekt på levermoser. Hensikten med dette prosjektet er å kartlegge et element av den norske mosefloraen der det per i dag er relativt store hull i kunnskapsgrunnlaget. Det er gode sjanser både til å finne nye arter for landet og skaffe til veie ny kunnskap om sjeldne arter vi vet lite om.

Det sterkt oseaniske moseelementet har en utbredelse som for Nordens del omfatter Vestlandet og til dels Færøyene. Flere av disse oseaniske artene har av ulike grunner en begrenset utbredelse innenfor sitt norske utbredelsesområde og er derfor sjeldne. I tillegg til de sterkt oseaniske artene som allerede er påvist i Norge, er det et potensial for å finne flere arter som i dag er kjent fra Færøyene, Skottland og Irland.

De oseaniske mosene vi har i Norge kan deles i flere elementer etter hvor de vokser. I Hordaland, Rogaland, og helt vest i Vest-Agder, og da først og fremst i lavereliggende deler, finner vi et varmekjært element med flere sjeldne og trua arter. Artene i dette elementet finnes i mange ulike habitater som for eksempel i hurtigstrømmende bekker, på nordvendte bergvegger og knauser, på trær i regnskog, på solitære trær eller på åpne klipper ved sjøen. Felles for alle er at de virker å kreve relativt høye vintertemperaturer. I løpet av de to første turene i Artsprosjektet til Hordaland og Rogaland har vi påvist en rekke mosearter som hører til denne gruppa med sørvestlig utbredelse. En art vi fant ny for Norge, Colura calyptrifolia, hører sammen med goldmose Leptoscyphus cuneifolius (CR), glansteppemose Porella obtusata (EN), klovemose Harpalejeunea molleri (DD) kløftgrimemose Herbertus aduncus (NT), parkmose Habrodon perpusillus (VU) og butturnemose Rhabdoweisia crenulata (VU) og bekkelommemose Fissidens polyphyllus (EN) alle til dette elementet. Alle disse artene har blitt påvist på én eller flere nye lokaliteter nå i 2013.

Et annet element, som blant annet omfatter flere store levermosearter, har en mer boreal utbredelse. Disse artene finnes ofte litt høyere over havet, der de først og fremst vokser på marken i åpne heiområder eller i åpen skog. Dette elementet strekker seg fra Rogaland og nord til Møre og Romsdal og huser arter som praktdraugmose Anastrophyllum donninanum (VU), nipdraugmose Anastrophyllum joergensenii (EN), torntvebladmose Scapania nimbosa (EN), og prakttvebladmose Scapania ornithopodioides. Vi har foreløpig ikke besøkt dette elementet i Artsprosjektets regi i særlig stor grad, men det står for tur til våren.

Det forventes flere spennende funn når materialet fra årets turer bearbeides utover vinteren, og når vi drar til nye områder neste vår. Les mer om artsprosjektet på Artsdatabankens hjemmesider her.

Torbjørn Høitomt

SISTE NYHETER

Kystlyngheia er hjem til sjeldne moser

Kystlyngheia er hjem til sjeldne moser

I fjor høst gjennomførte Biofokus ved John Gunnar Brynjulvsrud og Solfrid Langmo ettersøk av de to sjeldne mosene brannmose Leptodontium flexifolium (Sterkt truet) og oddsåtemose Campylopus brevipilus (Sterkt truet) på kjente lokaliteter i Alver og Austrheim kommuner...

Bli med på kurs i truede arter i brannpåvirket furuskog

Bli med på kurs i truede arter i brannpåvirket furuskog

Biofokus inviterer til kurs i truede arter knyttet til brannpåvirket furuskog i Notodden 19.-20. august 2025 Kurset vil gå gjennom skogbrann, skogøkologi, truede arter av insekter, lav og sopp og aktuelle skjøtselstiltak, med fokus på kunnskap fra Follsjå-landskapet i...

Vi trenger et kunnskapsløft for vassdragsnaturen

Vi trenger et kunnskapsløft for vassdragsnaturen

Alarmklokkene ringer stadig høyere for vassdragsnaturen. Hvor langt tør vi å strekke strikken? En oversikt NRK har laget viser at vi har over 1 430 små vannkraftverk i Norge – og flere skal det bli. 220 nye små kraftverk er under planlegging eller utbygging i elevene....