Ny veileder i skjøtsel av gamle, hule eiketrær

15. juli 2019

BioFokus har utarbeidet veilederen på oppdrag for Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, og gir gode råd til alle involverte parter i forvaltning eller skjøtsel av gamle eiker. 

For hvilke miljøfaktorer påvirker hule eiker? Hvordan bør man arealplanlegge? Hvordan gjennomføre sikringstiltak eller skjøtte eikene på best mulig måte?

Veilederen omtaler naturverdiene knyttet til hule eiker og beskriver hvilke miljøfaktorer som påvirker disse verdiene. Den gir råd om skjøtsel og hensyn i alle faser av påtenkte arealendringer som kan påvirke gamle eiketrær, og beskriver de viktigste sikringstiltakene for å beskytte utsatte eiketrær.

Veilederen er rettet mot grunneiere, eiendomsforvaltere, arealplanleggere, utbyggere og andre som er involvert i skjøtsel eller forvaltning av gamle eiketrær, og er knyttet til oppfølgingen av handlingsplanen for naturtypen.

Klikk her for å lese Veileder om skjøtsel og hensyn i forvaltningen av hule eiker (PDF 4,5 MB)

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark

Marianne Melgård

SISTE NYHETER

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Biofokus ved Alexander Nilsson har i samarbeid med Reidar Haugan kartlagt kalklav på en rekke øyer i Oslo og Nesodden kommune i 2023. Kalkrik berggrunn og et svakt kontinentalt klima, med varme somre og relativt lite nedbør gjør øyene i indre Oslofjord spesielle. Her...

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Biofokus ved  Sigve Reiso og Anders Thylén har laget skjøtselsplan for et funksjonsområde for rød skogfrue ved Eikfjellet nær Bunes i Bamble kommune. Hensikten er å sikre ivaretakelse av den trua arten rød skogfrue og dens voksesteder i området, og i tillegg å legge...