Kartlegging av insekter på fire hule eiker i Buskerud

6. april 2016

BioFokus har på oppdrag for Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Buskerud kartlagt trelevende insekter på fire lokaliteter med den utvalgte naturtypen hule eiker. Eikene stod plassert på følgende lokaliteter: Nedre Mørk i Lier, Øvre Eik i Drammen og Sagene og Holtnes i Hurum. Insektfeller ble brukt for å samle inn insektene og de andre virvelløse dyrene.

493 ulike leddyrarter ble artsbestemt fra det innsamlede materialet og hele 294 av disse var biller. 19 av de påviste billeartene og 4 tovingearter står oppført på rødlisten, og hele 14 av rødlisteartene var nye for Buskerud. Det ble også funnet en ny sørgemyggart for Norge – samlet inn på Sagene. Flest rødlistearter ble påvist på Øvre Eik, som hadde hele 13 arter. Dette gjør Øvre Eik til den lokaliteten i Buskerud med flest påviste arter tilknyttet gamle og hule eiker.

Rapporten gir informasjon om hva som er gjort og summerer opp resultatene. Hver av de fire undersøkte lokalitetene presenteres med hvert sitt faktaark som ligger bakerst i rapporten. Faktaarkene gir en beskrivelse av lokalitetene, presenterer en fullstendig artsliste og gir en kort omtale av de påviste rødlisteartene.

SISTE NYHETER

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Ny rapport: Status for kalklav på Osloøyene

Biofokus ved Alexander Nilsson har i samarbeid med Reidar Haugan kartlagt kalklav på en rekke øyer i Oslo og Nesodden kommune i 2023. Kalkrik berggrunn og et svakt kontinentalt klima, med varme somre og relativt lite nedbør gjør øyene i indre Oslofjord spesielle. Her...

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Ny rapport: Skjøtselsplan for rød skogfrue i Bamble

Biofokus ved  Sigve Reiso og Anders Thylén har laget skjøtselsplan for et funksjonsområde for rød skogfrue ved Eikfjellet nær Bunes i Bamble kommune. Hensikten er å sikre ivaretakelse av den trua arten rød skogfrue og dens voksesteder i området, og i tillegg å legge...