Naturhensyn i Fornebus utbyggingsprosjekter

20. april 2017

Kalkområdene ved indre Oslofjord, som Fornebu er en del av, utgjør et kjerneområde eller «hotspotområde» for sørlige og varmekjære arter av ulike organismegrupper som mangler sidestykke i Norge. Fornebu har betydelige natur- og verneverdier, på både regionalt, nasjonalt og til dels internasjonalt nivå. Flere områder er vernet, men mange verdifulle naturområder på Fornebu står også uten vern. Samtidig er det stor arealutnyttelse og store utbyggingsplaner på Fornebu, hvilket legger en ekstra press på naturen i området. Det er derfor ekstra viktig at det settes fokus på å sikre eksisterende naturverdier, og å legge til rette for økte naturverdier også utenfor de verneverdige naturområdene.

I forbindelse med revisjon av kommunedelplanen 2 for Fornebu, Bærum kommune, har BioFokus fått i oppdrag å vurdere avbøtende tiltak og andre tiltak som bidrar til å sikre, fremme og styrke naturmangfoldet på Fornebu. Det er i kommunens interesse å opprettholde og styrke naturmangfoldet og arealer med eksisterende høye naturverdier.

Naturen kommer ofte i konflikt med menneskelig aktivitet og infrastruktur. Men hvis avbøtende tiltak og styrking av naturen blir integrert i et byggeprosjekt (helst fra starten), skaper dette forutsetning for innovative, fremtidsrettete, familie- og miljøvennlige løsninger. På dette grunnlaget ble det utarbeidet en rapport som gir innspill og ideer til hvordan naturen i de ulike områdene (naturreservater, friområder og parker, byggefelt og på bygninger) på Fornebu kunne styrkes. Som oppsummering kan nevnes følgende generelle viktige «naturfremmende» tiltak for Fornebulandet:

– Skjerme viktige vilt- og fugleområder fra bebyggelse og ferdsel

– Øke antall og variasjon av strukturelementer (for biomangfold)

– Bevare og fremme eksisterende naturverdier (bl.a. naturtypelokaliteter) og strukturelementer (f. eks. store trær)

– Bare bruk stedegne materialer (som «hermer» de naturgitte forholdene i området, som f.eks. grunnlendt kalkmark og kalktørrenger) i utformingene av grøntareal (også i byggeområder og i etablering av grønne tak)

– Ikke bruk kompostjordblandinger i noen utforminger av grøntareal

– Fjerne alle svartlistede arter

Det er et spennende prosjekt som bærer både mange muligheter og utfordringer. Utfordringer som krever ekspertise, vilje, fleksibilitet, forankring av naturhensyn i byggekonseptet, involvering av og informasjon til interessegrupper, og konkrete «naturfremmende» tiltak i forskjellige faser av prosessen (før, under og etter byggeprosessen).

Madlaina Bichsel

SISTE NYHETER

Bli med på kurs i truede sopper!

Bli med på kurs i truede sopper!

Biofokus ønsker velkommen til en kursserie bestående av tre kurs i artsbestemmelse av truede sopparter i skog. Kursene vil ha fokus på truede vedboende sopper og kalksopper. Kursene er gratis og åpne for alle med interesse i sopp. Det er ingen krav til forkunnskaper....

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Mangfold i brannpåvirket furuskog

Biofokus har gjennom mange år dokumentert et stort artsmangfold av brannbegunstigede insekter og gammelskogsarter knyttet til lavlandsfuruskog i Follsjå-landskapet i Notodden, samtidig har vi deltatt på Norges første kurs i naturvernbrenning i Røros. Med dette i...

Økt kunnskap om mosen klippesepter (CR)

Økt kunnskap om mosen klippesepter (CR)

Biofokus ved John Gunnar Brynjulvsrud og Alexander Nilsson har i 2023 kartlagt mosen klippesepter Mannia triandra i Luster kommune på oppdrag for Statsforvalteren i Vestland. Kartleggingen er gjennomført i forbindelse med utarbeidelse av forvaltningsplan for arten....