𝗟𝗨𝗞𝗘 𝟮𝟭
Vi har på oppdrag for Statsforvalteren i Innlandet jobbet med "steppe-elementet" nord i Gudbrandsdalen. Steppe-elementet består av grovt regnet av 25 laver som i Nord-Europa har sin hovedutbredelse i denne regionen. Artene er i hovedsak små, og vokser på jord eller direkte på berg. De har til felles at de tolererer å vokse i ekstremt tørre omgivelser. Trolig tar de det de trenger av fuktighet primært fra tåke og duggfall. De fleste av artene er høyt rødlista, og flere står i kategorien kritisk trua (CR). Den mest kjente av disse er kanskje stjernebønnelaven. Den forekom tidligere i flere europeiske land, men ser nå ut til å kun forekomme på tre lokaliteter i Nordherad i Vågå.
Klimaendringer og gjengroing av kulturlandskapet er to store trusler for lavartene. Nedbørstatistikkene viser en markant økning i årsnedbøren i Nord-Gudbrandsdalen. Under ekstremværet "Hans" kom over 100 mm regn på under 48 timer, noe som ikke er så langt unna 1/4 av gjennomsnittlig årsnedbør. "Hans" førte til en mengde store og små ras i Nord-Gudbrandsdalen, noe som stedvis gikk hardt ut over lokaliteter med steppe-elementet.
Samtidig har jordbruket endret seg dramatisk, og gjengroing har blitt et stort problem. Dette går stedvis hardt utover steppe-elementet i kulturlandskapet, som er avhengig av kontinuerlig skjøtsel for ikke å gro igjen. Økte nedbørsmengder akselererer trolig gjengroingen.
Samtidig som vi under kartleggingen støtte på den del åpenbare forvaltningsutfordringer, var det også lyspunkter. Vi fant en rekke nye og uoppdagede godt utviklede lokaliteter, og flere av disse i områder som verken er truet av gjengroing eller ras ettersom de befinner seg inne i gammel ekstremtørr kalkfuruskog. I Nordherad gjenfant vi laven småjordglye (CR) som er lett mye etter, men som ikke er sett i Gudbrandsdalen siden 1863. I Grimsdalen fant vi en ny art for Norge, Lecanora eurycarpa (bildet), som trolig også kun finnes i steppe-elementet. Norge har et særskilt internasjonalt ansvar for ivaretakelse av steppe-elementet, ettersom dette ikke forekommer like godt utviklet noe annet sted i Nord-Europa. Forhåpentligvis vil denne kartleggingen være et viktig bidrag i det arbeidet.
...